De oprichter van bloedprikstartup Theranos Elizabeth Holmes is veel minder vermogend dan gedacht. Door de aanhoudende problemen bij de voormalige lieveling is haar ‘net worth’ door Forbes bijgesteld naar 0.
Het grillige pad van toptechvrouw Elizabeth Holmes heeft een nieuw dal bereikt. Om precies te zijn: een nulpunt. Van toekomstige wereldverbeteraar is ze verworden tot iemand die verdacht wordt van het misleiden van investeerders.
Niet zo lang geleden was bloedprikstartup Theranos nog 9 miljard dollar waard. Investeerders in het bedrijf kwamen – slechts twee jaar geleden – uit op dat bedrag. De revolutionaire bloedpriktest die Theranos had bedacht, zou het stellen van diagnoses ingrijpend gaan veranderen: meer informatie uit minder bloed. Het verhaal is compleet met een beeldschone oprichter die ook nog eens kan fungeren als rolmodel in het door mannen gedomineerde techdomein.
Elizabeth Holmes bezit als oprichter de helft van de aandelen. Forbes, het zakenblad achter de beroemde wereldwijde ranglijst van vermogende mensen, schatte haar vermogen daarom op 4,5 miljard dollar (4 miljard euro), aangezien aandelen in Theranos nog niet publiekelijk verhandeld worden.
Maar daar is niets meer van over.
Strafzaak
Theranos en Holmes hebben in de tussentijd problemen gekregen die het fundament wegslaan. De bloedtest zou niet nauwkeurig genoeg zijn en is bovendien volkomen geheim. Bewijs voor de gepatenteerde technologie is er nog niet. Theranos zou vooral met 'ouderwetse' naalden en ampullen werken. Behandeling van patiënten en klachten zou te wensen overlaten.
De Amerikaanse zorginspectie tikte Holmes op de vingers. In april incasseerde ze de volgende klap: de kwaliteitscontrole was niet orde, aldus een federaal rapport. Onder meer op basis daarvan begon waakhond SEC een strafzaak die gaat bekijken of Holmes investeerders misleid heeft rond de status van haar technologie.
800 miljoen dollar resteert
De virtuele 9 miljard dollar geschatte waarde is zo goed als verdampt. Forbes taxeert Theranos nu op 800 miljoen dollar, waarvan een schamele 76 miljoen de waarde van de patenten vertegenwoordigd. De rest is investeringsgeld dat bij elkaar is gebracht sinds Holmes in 2003 Theranos opzette.
De investeerders hebben bovendien voorrang bij uitbetaling op Holmes, waardoor haar aandeel in verhouding minder waard is. Als het bedrijf failliet gaat krijgen de andere eigenaren eerst - en waarschijnlijk meer - geld dan Holmes.
Is er nog hoop? Holmes en Theranos zitten in een diep dal, zoveel is zeker. Hoewel de oprichter al maanden belooft met onderzoeksdata te komen, zijn die nog niet gepresenteerd. Wellicht dat de aanstaande jaarvergadering van de Amerikaanse vereniging voor klinische chemie - waar Holmes zal spreken - nieuw licht op haar bedrijf zal werpen.